Sprekers
Alice Grasveld
is mondhygiëniste, medisch antropoloog en actie onderzoeker. Ze werkt als onderzoeker bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam en ook in een mondhygiënistenpraktijk.
Ze is verschillende keren vrijwilliger geweest bij Tandheelkundige ontwikkelingsprojecten in Afrika (Kenia, Zuid-Afrika), ze heeft antropologische en later actie onderzoeken voor deze organisaties uitgevoerd en ze heeft in 2018 haar eigen stichting ‘The Healthy Teeth Foundation’ opgericht.
Haar droom is dat ieder kind op deze wereld naar school kan, ongeacht of ze uit sloppenwijk komen of uit het rijke westen en dat tandproblemen ze niet tegen houden! Helaas heeft 50-80% van de kinderen in sloppenwijken tandbederf en is kiespijn, naast diarree, de voornaamste oorzaak van schoolverzuim. Daar wil ze met haar preventieve tandheelkundige projecten (handen wassen, tanden poetsen) verandering in brengen. Ze is hier vandaag om te vertellen over haar stichting, haar connectie met Afrika en de duurzaamheid en toekomst van soortgelijke ontwikkelingsprojecten.
Amy Besamusca-Ekelschot
heeft altijd naast de uitoefening van haar specialisme gewerkt in management- en bestuurstaken, totdat ze via participatie in onderzoek in Amsterdam, bij Defensie en privéreizen geïnteresseerd raakte in traumabehandeling en andere culturen.
Daarna heeft ze haar carrière omgegooid, wat ook kon omdat de kinderen de deur uit waren (bleef wel actief als toezichthouder in de zorg). Zij werd opgeleid bij Artsen Zonder Grenzen en werkte bij diverse instellingen met patiënten uit andere culturen, van vluchtelingen tot expats en nog altijd bij Defensie met Blauwhelmen. Na 3 buitenlandse werkervaringen was ze vanaf 2007 regelmatig actief in het Grote Merengebied van Afrika (Congo, Oeganda, Rwanda en Burundi), daarnaast in Kenia, Malawi en Oekraïne.
Tegenwoordig woont ze 6 maanden per jaar in Burundi en werkt daar als psychiater in het psychiatrische ziekenhuis (met verblijfsvergunning, werkvergunning en registratie als medisch specialist). Ook leidt ze WHO-opleidingen MHPSS (mental health en psychosocial support) in het Frans en Engels in verschillende landen. Verder betrokken bij humanitaire projecten van Stichting Kennis zonder Grenzen. In Nederland werkt ze als waarnemend psychiater bij verschillende instellingen, waarbij haar managementervaringen goed van pas komen. Het thuisfront is zeer steunend in dit geheel.
Verder vanaf 1994 redactiewerk en publicaties, o.a.:
2014 ‘Wij zijn allemaal nomaden’ (Uitgeverij Mik Schots).
2015 ‘Help for expats with psychiatric problems in the Netherlands’ (PsyQ).
2018 ‘Een goede geest bestaat niet’ (Uitgeverij Mik Schots).
Matthijs Botman
studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na de tropenopleiding werkte hij in een klein ziekenhuis in het oerwoud van Congo-Brazzaville. Hier was het opvallend hoe veel aandacht er was voor infectieziektes in de nationale programma’s en hoe weinig onderwijs en ondersteuning er was voor behandeling van chirurgische aandoeningen, die wel een groot deel van de pathologie vormden.
Matthijs werkte een tweede periode in het buitenland op de chirurgische afdeling van Haydom Lutheran Hospital in Tanzania. Toen hij de unieke kans kreeg, keerde hij terug in Nederland voor de heelkunde opleiding. Bij het inzien van de noodzaak tot differentiatie leidde zijn in Afrika ontstane fascinatie voor het reconstrueren van defecten uiteindelijk tot een specialisatie in de plastische, reconstructieve en handchirurgie.
Het gebrek aan aandacht voor chirurgie in de internationale gezondheidszorg was sinds terugkomst uit Afrika reden voor een actieve rol in de NSIS, inclusief de organisatie van een Global Surgery symposium in Amsterdam in 2014. Hier kwamen veel stakeholders bijeen om te pleiten voor een grotere rol van heelkunde bij de WHO. Matthijs is algemeen directeur van Global Surgery Amsterdam, een platform met focus op onderwijs en onderzoek. Twee tot drie keer per jaar voert hij chirurgische trainingsmissies uit met o.a. Dokters van de Wereld, gericht op brandwondenzorg, schisis en open fracturen.
Henri van den Hombergh
is zelfstandig public health consultant sinds 2016. Tijdens zijn studie geneeskunde in Nijmegen deed hij al stages in Israël (Malariologie) en Ghana en een co-schap in Tanzania. Na de toen gebruikelijke Tropen opleiding, vertrok hij met zijn vrouw naar Kameroen voor een contract van 3 jaar. Terug in NL doorliep hij de huisarts opleiding maar daarna lonkte Afrika te zeer en vertrok hij voor een emergency inzet naar The Gambia. Wat hij daar meemaakte motiveerde hem een master opleiding in public health aan de LSHTM in London te volgen. Daarmee begon een heel ander deel van zijn loopbaan, in Zimbabwe, Kenia, Vietnam, India en tenslotte op het HQ van UNICEF in New York.
Met zijn meer dan 30 jaar ervaring als manager, team leider of technisch adviseur van gezondheidsprogramma’s in Afrika en SE-Asia, in dienst van UNICEF, GIZ en DGIS heeft hij een brede achtergrond in the ontwikkelingssamenwerking. Sinds 2016 deed hij verschillende soorten consultancy werk zoals bij WHO in de pre-reviews van GAVI Immunization Systems Strengthening -Grant applications, evaluaties voor UNICEF en WHO en GAVI. Verder is hij een lid van de Technical Review Panel van het Global Fund. Henri is ook betrokken bij het WHO programme “Strengthening access to basic quality Surgery, Obstetrics, Traumatology and Anesthesia (GIEESC)”.
Hij is lid van de Netherlands Association of Global and tropical Health. Hij onderwijst regelmatig over Health & Immunization Systems aan het KIT in Amsterdam, het MPH program van de Charité Universiteit in Berlijn en de Technische hogeschool in Fulda. Hij is een gepassioneerd amateur violist en speelt veel kamermuziek en in het Symfonie Orkest Nijmegen.