Update tandartsen

Gert Oonk, coördinator tandartsenprojecten

Sinds 2015 zijn de tandartsen actief in Dembi Dolo in Ethiopië. In de wijk Danka, waar zich de kliniek bevindt van de Daughters of Charity of St. Vincent de Paul. De stad in het Zuidwesten van Ethiopië heeft 46.000 inwoners en een verzorgingsgebied van 100.000 inwoners. Een goede mondzorg draagt bij aan de algehele gezondheid en moet deel uitmaken van de basisgezondheidszorg.

Het ‘Basic Package of Oral Care’ van de WHO bevat drie onderdelen: (1) het mogelijk maken van poetsen met gefluorideerde tandpasta, (2) de behandeling van pijnlijke tanden en kiezen, meestal door extractie en (3) eenvoudige restauratie met handinstrumentarium en vulcement.

Daarnaast werd gebruik gemaakt van het preventieprogramma “Fit for school”, waarbij de nadruk ligt op het dagelijks handenwassen met zeep als groepsactiviteit, tandenpoetsen, een ontwormingskuur  eens per half jaar en het schoonmaken van schoolpleinen en toiletten.

Door de Covid en het negatieve reisadvies zijn er in 2020 en 2021 geen uitzendingen geweest, behalve in oktober een korte uitzending naar Addis  Ababa waar het relatief veilig was. Daar zijn twee studenten, die zijn opgeleid tot dental therapist, door twee tandartsen van RDN extra getraind in praktische vaardigheden.

Er zijn inmiddels in Ethiopië contacten gelegd met de Nederlandse Ambassade, het Ministry of Health, Asco/Devex, het dental department van de  Universiteit van Addis Ababa, Unilever als leverancier van Signal tandpasta en NCS.

Het is de bedoeling om de projecten, zodra het mogelijk is weer te evalueren ter plaatse.