RD Tandartsenzorg in Afrika

De laatste jaren zijn wij – de Rotary Doctors tandartsen en mondhygiënisten – actief in en rond Dembi Dolo, stad in Zuid West Ethiopië en verdelen onze aandacht over diverse activiteiten.

Contacten leggen

Zo bouwen we aan contacten binnen de lokale samenleving. Dit betekent praten met schoolbesturen, autoriteiten, het management van de plaatselijke universiteit, het lokale ziekenhuisbestuur en de aanwezige beroepsgenoot.

Fit for School

De Fit for School-benadering maakt gebruik van eenvoudige evidence-based interventies die meerdere ingrijpende ziekten aanpakken. In combinatie met verbeterde toegang tot water, was-faciliteiten en passende sanitaire voorzieningen, worden de belangrijkste gezondheidsdeterminanten behandeld in één interventiepakket. De RD-tandartsen en mondhygiënisten onderhouden de bestaande Fit For School-projecten (FfS) en zorgen daar waar mogelijk voor uitbreiding. Dit wil zeggen scholen bezoeken, uitleg geven over FfS, instrueren en uitvoeren en het beleggen van een ouderavond.

Health extension workers

Verder werken we mee aan de (bij)scholing van ‘health extension workers’ voor wat betreft de preventie van tandheelkundige problemen.

Tandheelkundige kliniek

Tot slot zijn we bezig met de inrichting van een tandheelkundige kliniek door de lokale medewerkers te begeleiden bij het onderzoeken en behandelen van patiënten en soms door zelf de tang ter hand nemen.

Nieuwe ontwikkelingen

Begin januari stuurden onze Dental Therapists in opleiding Gurmesa en Tsagae een mailbericht. Zij zijn weer in Addis en de lessen op het Atlascollege zijn weer begonnen. Ervan uitgaande dat zij de laatste examens van het tweede studiejaar zullen halen, beginnen ze met een half jaar vertraging aan het derde en laatste jaar. Dit betekent dat ze eind 2021 het diploma kunnen halen. De gevolgen voor de afsluiting van het project in Dembi Dolo zijn daarmee beperkt en inmiddels besproken met hoofdsponsor Dioraphte. Dat betekent ook dat er nagedacht kan worden over een volgend project. Gert, Frank en Arjun zijn daar mee bezig en komen met binnenkort een voorstel.

Arjun van der Dussen, tandarts