Ervaringen van een Rotary Doctor

Door: Frédérique Zweers, lid van RC Bathmen-de Schipbeek.

Tot juli had ik mijn huisartsenpraktijk in Holten, waar ik bijna 27 jaar met veel plezier mijn praktijk gevoerd heb. Enkele keren ben ik voor Rotarydoctors uitgezonden geweest naar Kenia, eerst aan de kust  rondom Kilifi, later ook in de meer bergachtige  regio Kisii, ten oosten van het Victoriameer. Het werk in Afrika met de mensen en de prachtige natuur  heeft ons gezin altijd getrokken. In het verleden ben ik in Ethiopië met mijn echtgenoot voor zijn ziekenhuis in Almelo, ZGT Overzee actief geweest. Onze dochter werkt nu af en toe als tandarts in Uganda.

Deze chronische ziekten nemen ook in Kenia hand over hand toe. Het negroïde ras is veel gevoeliger voor complicaties van hoge bloeddruk. Zo zag ik veel jonge mensen met halfzijdige verlammingen. Hoe belangrijk is het toch om voorlichting te kunnen geven over preventie, lifestyle, voeding, symptomen en behandeling. Geneesmiddelen zijn er wel, maar in een paar soorten. Patiënten betalen zelf voor hun bloedtesten en medicijnen.

Schrijnende beelden heb ik gezien. Zo was er een comateuze patiënt die tussen twee personen geklemd op een bromfiets gebracht werd. Hij kon nog maar net worden opgevangen en op mijn onderzoeksbank worden gelegd. Dan moet je in de acute situatie gauw de situatie inschatten. Gelukkig had hij wel pols en een bloeddruk. Gelaatskleur kun je niet beoordelen. Het bleek een status na een epileptisch insult. Thuisvisites kent men hier niet.

Een ander voorbeeld is Josephine, nog maar 13 jaar, met torenhoge bloedsuikers. Haar beide ouders zijn overleden. Opname voor het instellen van insuline weigerde ze omdat ze voor haar broertje en oma moest zorgen. Ik moest haar duidelijk maken dat zij het risico loopt in een coma te raken. Eigenlijk is hier een maatschappelijk werker of social worker nodig om haar thuissituatie en financiële situatie te beoordelen.

Multidisciplinaire samenwerking is nog in ontwikkeling. Zo zijn er clinical officers (HBO-dokters), nurses, diëtisten en social workers in opleiding. In mijn rol heb ik aandacht besteed aan de overdracht van medische kennis.

De ziekenhuizen in de regio zijn arm, hebben haveloos materiaal, verroeste bedden, gescheurde matrassen en weinig medisch materiaal. Na een flinke regenbui moet er in de kamers gedweild worden. Privacy is er nergens.

Hopelijk kunnen we eind 2021 weer afreizen naar Kenia. Het is prachtig werk! De dankbaarheid van de mensen is mijn drijfveer!