Verslag bezoek Ethiopië

Tandarts Frank Paternotte is al meerdere keren naar Ethiopië gereisd om daar tandheelkundige zorg te verlenen. In onderstaand verslag vertelt hij graag meer over zijn werkzaamheden en belevenissen.

Vanaf eind januari 2017 heb ik weer vier weken gewerkt in Dembi Dollo, in het westen van Ethiopië, in een tandheelkundig project. Het waren intensieve weken. Ook dit keer was ik onder de indruk van het optimisme, doorzettingsvermogen en de vindingrijkheid van de lokale medewerkers.

Met een collega heb ik de eerste aanzet kunnen geven. Na ons komen opnieuw twee tandartsen en vervolgens gaan wij in het najaar weer terug naar Dembi Dollo. Dit willen we drie tot vijf jaar continueren. Het project is ondergebracht bij Rotary Doctors Nederland (klik hier voor meer informatie) en staat ook open voor niet-leden. We zijn uitgenodigd door de Katholieke Missie ter plaatse, logeren in het klooster Daughters of Charity, en werken samen met hun medewerkers in de kliniek.

We behandelen mensen met pijnklachten en opgeleide teamleden verwijderen tandsteen. Zo nodig vullen we gaatjes bij kinderen, de lokale ziekenhuis-tandarts maakt vullingen bij volwassenen. Onze belangrijkste taak is de preventie: uitleggen hoe je je gebit gezond kunt houden. Aan het begin van elke werkdag houdt één van de medewerkers in de volle wachtkamer een tandheelkundig praatje.